Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 118581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 80 |
  • polecenia: 0

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty od ilości jajek i lekki od ubitej piany. Polecam sernik wiedeński z nutą cytrynową, rodzynkami oraz kruchym spodem. Sernik wiedeński wg różnych przepisów posiada kruchy spód, a raz nie. Polecam moją sprawdzoną recepturę, jak zrobić sernik wiedeński.

AnkaFiranka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Kruchy spód na sernik wiedeński:
•2 szklanki mąki
•1/2-3/4 kostki masła
•1 jajko
•2 łyżki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
•1 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (nie z wiaderka!)
•7 jajek
•100 g masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 opakowanie budyniu
•1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
•1 szklanka cukru
•1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
•cukier puder do posypania
•kilka łyżek marmolady

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Kruchy spód

    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę(35x25cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.
  • 2. Masa serowa

    Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.
  • 3. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.

Porady

Przed podaniem sernik wiedeński posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

PP_02-2016

Sprawdź przepis na sernik królewski i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz więcej przepisów na serniki!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylasernik wiedeński

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gr8tpa

Dodane przez: Alex M

Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: grzesiek

Sernik Wiedeński

Wyśmienita uczta dla smakoszy....

sernik wiedeński

Dodane przez: edytakkk

Sernik wiedeński

Przepis idealny, bardzo szybki...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

Sernik wiedeński Babci Marysi

Dodane przez: Futka

Sernik wiedeński Babci Marysi

Moja Babcia piekła ten sernik według...