Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 150348 |
  • dodany do książki kucharskiej: 92 |
  • polecenia: 1

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty od ilości jajek i lekki od ubitej piany. Polecam sernik wiedeński z nutą cytrynową, rodzynkami oraz kruchym spodem. Sernik wiedeński wg różnych przepisów posiada kruchy spód, a raz nie. Polecam moją sprawdzoną recepturę, jak zrobić sernik wiedeński.

AnkaFiranka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Kruchy spód na sernik wiedeński:
•2 szklanki mąki
•1/2-3/4 kostki masła
•1 jajko
•2 łyżki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
•1 kg twarogu zmielonego 2 krotnie (nie z wiaderka!)
•7 jajek
•100 g masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 opakowanie budyniu
•1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
•1 szklanka cukru
•1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
•cukier puder do posypania
•kilka łyżek marmolady

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Kruchy spód

    Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Formę(35x25cm) z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekamy około 10-15 minut. Studzimy i smarujemy równo kilkoma łyżkami marmolady.
  • 2. Masa serowa

    Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na jasną masę. Dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń, rozpuszczone i ostudzone masło i miksuję dość krótko żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika, ponieważ po upieczeniu może on opaść. Białka ubijam na sztywną pianę dodając partiami pozostałe 1/2 szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.
  • 3. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki.

PP_02-2016

Sprawdź przepis na sernik królewski i sernik z brzoskwiniami! Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz więcej przepisów na serniki!

Porady

Przed podaniem sernik wiedeński posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylasernik wiedeński

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gr8tpa

Dodane przez: Alex M

Sernik wiedeński

Prosty sernik. Delikatny i łagodny...

Sernik wiedeński

Dodane przez: Gregorhspeed

Sernik wiedeński

Kolejny przepis z zapisków sprzed...

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Ten sernik wiedeński z brzoskwiniami...

sernik wiedeński

Dodane przez: edytakkk

Sernik wiedeński

Przepis idealny, bardzo szybki...

sernik

Dodane przez: czekoladka

Sernik wiedeński

Sernik przypomina mi smaki mojego...

Sernik wiedeński Babci Marysi

Dodane przez: Futka

Sernik wiedeński Babci Marysi

Moja Babcia piekła ten sernik według...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE