Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na świąteczny stół polecam pyszny sernik. Sernik z sera niezmielonego. Wrzucamy go do masy i miksujemy. Może trudno uwierzyć, ale da się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Na masę serową:
50 dag sera białego półtłustego
10 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
  • Pieczenie.4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
  • Krojenie.5. Krojenie: Zimny sernik kroimy.
  • Podanie.6. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 21 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastocynamonsernikDeserrodzynkipodwieczorekboże narodzeniesernik na kruchym cieścieserydla gościPoczęstunekserowiecmój pomysldomowe ciastosernik z bakaliamisernik z rodzynkamisernik z cynamonemdomowy seniksernik bez mielenia

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z rodzynkami

Dodane przez: Anitka0804

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami

Uwielbiam serniki pod każdą postacią,...

SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

Niesamowicie delikatny, rozpływający...

szarlotka

Dodane przez: izaa_a

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami...

szarlotka pachnąca pomarańczą z...

Kruche ciasto cynamonowe z brzoskwiniami

Dodane przez: ewiczka2304

Kruche ciasto cynamonowe z brzoskwiniami

Zaskakujące ciasto cynamonowe z...

Pyszny sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z bezą

Co prawda miał to być sernik z...

Sernik cynamonowy na makowym cieście

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik cynamonowy na makowym cieście

Pyszny sernik z cynamonową nutką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE