Róże karnawałowe.

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezwykle efektowne i o ciekawym kształcie ciasteczka, niestety nieco kaloryczne, bo smażone na tłuszczu, ale jakże smaczne, polecane na specjalną okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    1 łyżka masła (15 g)
    3 żółtka
    1 łyżka octu
    100 g kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    ponadto:
    białko - do łączenia ciasta
    konfitura lub marmolada - do dekoracji
    cukier puder - do posypania gotowych róż
    750 g smalcu lub 1 litr oleju do smażenia głębokiego
    3 foremki - kółka o różnych średnicach (np. 7;6;5cm)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Róże karnawałowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zbić drewnianą pałką przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasto zakryć ściereczką i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Róże karnawałowe 2. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 3 mm. Następnie wykroić okrągłymi foremkami trzy krążki o różnych średnicach.
  • Róże karnawałowe 3. Każdy krążek naciąć w 5 do 6 miejscach, pozostawiając środek nienacięty.
  • Róże karnawałowe 4. Środek największego krążka posmarować białkiem, ułożyć na nim średni krążek, którego środek również posmarować białkiem i na górę nałożyć najmniejszy krążek. Na koniec na środku róży nacisnąć palcem, aby krążki się skleiły. Tak przygotowaną różę odłożyć na bok i przystąpić do układania następnej, aż do wykończenia ciasta.
  • Róże karnawałowe 5. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma dobrą temperaturę można wrzucić kawałek ciasta. Temperatura jest idealna, gdy ciasto wypłynie od razu na wierzch, ale zacznie brązowieć dopiero po chwili. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładać partiami róże, najpierw najmniejszym krążkiem do dołu, chwilę smażyć na złoty kolor, potem na moment odwrócić największym krążkiem do dołu i znów chwilę smażyć. Następnie wyjąć różę na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • Róże karnawałowe 6. Gotowe róże przygotować do dekoracji układając na płaskim półmisku.
  • Róże karnawałowe 7. Na środek każdej róży nałożyć odrobinę dżemu lub marmolady (u mnie konfitura wiśniowa, którą latem sama przygotowałam z własnych wiśni – pychota). Na koniec wszystkie róże posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli mamy ograniczony czas, lub brakuje nam cierpliwości, to po rozwałkowaniu ciasta możemy wykonać tylko kilka róż do dekoracji, a z całej reszty ciasta zrobić pyszne faworki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować