Cieniutkie chrupiące karnawałowe róże,wymagają tylko cierpliwości wyrabiania ciasta na chrust...Są pyszne!Najprostszy przepis jaki znam z zeszytu babci.
50 min
Składniki:
30 dag mąki pszennej
5 dag masła
3 żółtka
1/4 szklanki śmietany 18%
szczypta soli
cukier puder,
cukier z wanilią
kieliszek octu,
białko do zlepienia róż
Karnawałowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy,dodać żółtka szczyptę soli,octu i tyle śmietany, wyrobić aby ciasto było takie jak na makaron,zostawić na 15 min,w chłodne miejsce aby" doszło"potem rozwałkować i wycinać 3 rodzaje kółeczek jedne większe drugie mniejsze trzecie jeszcze mniejsze. Każde kółeczko delikatnie ponacinać z brzegu tak aby w trakcie smażenia róże ładnie się rozłożyły.
Krążki składać po trzy zlepiając ich środek roztrzepanym białkiem, po środku mocno docisnąć aby się skleiły.
2.Rozgrzać w szerokim rondlu ,lub frytkownicy olej i partiami wkładać róże, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron,wyjąć osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku,po wystudzeniu posypać pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Komentarze