Karnawałowe róże

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cieniutkie chrupiące karnawałowe róże,wymagają tylko cierpliwości wyrabiania ciasta na chrust...Są pyszne!Najprostszy przepis jaki znam z zeszytu babci.

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    3 żółtka
    1/4 szklanki śmietany 18%
    szczypta soli
    cukier puder,
    cukier z wanilią
    kieliszek octu,
    białko do zlepienia róż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy,dodać żółtka szczyptę soli,octu i tyle śmietany, wyrobić aby ciasto było takie jak na makaron,zostawić na 15 min,w chłodne miejsce aby" doszło"potem rozwałkować i wycinać 3 rodzaje kółeczek jedne większe drugie mniejsze trzecie jeszcze mniejsze. Każde kółeczko delikatnie ponacinać z brzegu tak aby w trakcie smażenia róże ładnie się rozłożyły.
    Krążki składać po trzy zlepiając ich środek roztrzepanym białkiem, po środku mocno docisnąć aby się skleiły.

  • 2. Rozgrzać w szerokim rondlu ,lub frytkownicy olej i partiami wkładać róże, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron,wyjąć osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku,po wystudzeniu posypać pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować