400g mąki
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu
5-6 łyżek kwaśnej , gęstej śmietany
dżem lub konfitura
cukier puder do posypania lub lukier
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Róże karnawałowe
1.
Do mąki dodać proszek do pieczenia , jajka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną, wlać do maki , dodać spirytus, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, złożyć , rozwałkować , czynność powtórzyć kilka razy.
Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wycinać trzy wielkości krążków ( szklanką, literatką, kieliszkiem)
Każdy krążek ponacinać w kilku miejscach, kłaść jeden na drugi zaczynając od największego , mocno przyciskając środek, dla pewności każdy środek krążka przed zlepieniem można posmarować białkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju .
Po usmażeniu wyciągać na ręcznik kuchenny, wystudzić.
Środek róży wypełnić dżemem lub konfiturą , posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze