Róże karnawałowe

3.5 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Róże karnawałowe to pyszne, małe słodkości. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400g mąki
    5 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki spirytusu
    5-6 łyżek kwaśnej , gęstej śmietany
    dżem lub konfitura
    cukier puder do posypania lub lukier
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia , jajka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną, wlać do maki , dodać spirytus, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt, złożyć , rozwałkować , czynność powtórzyć kilka razy.
    Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wycinać trzy wielkości krążków ( szklanką, literatką, kieliszkiem)
    Każdy krążek ponacinać w kilku miejscach, kłaść jeden na drugi zaczynając od największego , mocno przyciskając środek, dla pewności każdy środek krążka przed zlepieniem można posmarować białkiem.
    Smażyć na rozgrzanym oleju .
    Po usmażeniu wyciągać na ręcznik kuchenny, wystudzić.
    Środek róży wypełnić dżemem lub konfiturą , posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować