Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja propozycja na Tłusty Czwartek. Oprócz pączków i tradycyjne faworki, proponuję faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe. Z tymi wisienkami z likieru smakują wspaniale :-) Przepis na ok. 15 sztuk.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 całe jajka
    2 żółtka
    20 g miękkiego masła
    2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
    1 łyżka spirytusu (ew. zamiennie rum lub ocet)
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    3-4 kostki smalcu (zależy od wielkości garnka)
    wiśnie lub konfitura
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki Ciasto

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche składniki, czyli cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i spirytus i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto energicznie rzucamy kilkakrotnie w misce, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 3 różnej wielkości kółka. Kółka nacinamy i układamy na siebie, następnie dociskamy środek palcem.
  • Róże karnawałowe 2. Gotowe wkładamy do garnka z gorącym smalcem mniejszym kółkiem do dołu. Smażymy kilka minut po obu stronach do zrumienienia i przekładamy na ręcznik papierowy. Ostygnięte różyczki posypujemy cukrem pudrem i zdobimy wisienką lub konfiturą.
    Gotowe!

Porady

Smalec nie może być zbyt gorący, bo róże za mocno się przypieką zamiast ładnie rosnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować