Moje pierwsze karnawałowe róże :) Może nie wyglądają perfekcyjnie, ale za to są naprawdę pyszne! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!
Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut do odpoczęcia.
2.Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.
3.Po upływie tego czasu, ciasto cieniutko rozwałkować, a następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie duża szklanka, mała szklanka i kieliszek.)
4.Każdy krążek naciąć 5 razy uważając, aby nie przeciąć środka.
5.Krążki składać po 3 – od największego do najmniejszego. Na koniec docisnąć palcem środek róży, aby poszczególne krążki skleiły się ze sobą.
6.Róże smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do wystudzenia.
7.Ostudzone róże posypać cukrem pudrem (opcjonalnie), a w środek żyć wiśnię/ drobny owoc/ konfiturę. Smacznego!
Komentarze