Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

Moje pierwsze karnawałowe róże :) Może nie wyglądają perfekcyjnie, ale za to są naprawdę pyszne! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    5 żółtek
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
    3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania (opcjonalnie)
    wiśnie z zalewy/ konfitura wiśniowa/ drobne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut do odpoczęcia.
  • 2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.
  • Wycinanie krążków 3. Po upływie tego czasu, ciasto cieniutko rozwałkować, a następnie wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie duża szklanka, mała szklanka i kieliszek.)
  • Nacinanie krążków 4. Każdy krążek naciąć 5 razy uważając, aby nie przeciąć środka.
  • Składanie róż 5. Krążki składać po 3 – od największego do najmniejszego. Na koniec docisnąć palcem środek róży, aby poszczególne krążki skleiły się ze sobą.
  • Smażenie róż 6. Róże smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do wystudzenia.
  • Usmażone róże 7. Ostudzone róże posypać cukrem pudrem (opcjonalnie), a w środek żyć wiśnię/ drobny owoc/ konfiturę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować