Ciasto góra lodowa

  • wyświetlono: 413564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 2

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

1dd
  • 15 porcje
  • 100min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Poncz:
szklanka wrzątku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowa:2 żółtka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
200 g masła

Masa z mleka w proszku:
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
150 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto góra lodowa

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
    Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.
  • 2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.
  • 3. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.

Sprawdź też przepis na klasyczny keks!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptymasa budyniowamleko w proszkuz krememmasa z mleka w proszkuciasto góra lodowa

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdalen91

Ciasto Góra Lodowa

Pyszne ciasto z masą, która rozpływa...

Zimowy torcik „Lodowa góra”

Dodane przez: beciiaaa

Zimowy torcik „Lodowa góra” (bez pieczenia)

Bardzo pyszny, prosty w przygotowaniu...

Góry słodkości

Dodane przez: Alicja321

Ciasto Góra słodkości

Słodkie-pyszne-idealne

Lodowe Ciasto

Dodane przez: kiciax1

LODOWE CIASTO

Na ciepłe i upalne dni, na ochłodę,...

Dodane przez: MatrixMario

Ciasto Lodowe

Danie to ,a w zasadzie deser wraz...

Kostka lodowa

Dodane przez: adela7

Ciasto Kostka lodowa

Delikatne , pyszne ciacho ....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE