Ciasto góra lodowa

4.22 (346 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Poncz:
    szklanka wrzątku
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Masa budyniowa:2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
    2 szklanki mleka
    200 g masła

    Masa z mleka w proszku:
    250 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    150 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.22 (346 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.
    Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.
  • 2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.
  • 3. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na klasyczny keks!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować