ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na niedzielę zamiast tradycyjnego rosołu polecam rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół:
    2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    kawałek pora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    pieprz - ziarna
    Pozostałe składniki:
    1 filet z kurczaka
    200 g małych krewetek
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    3 cm imbiru świeżego
    1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
    1 łyżka sezamu
    1/2 puszki groszku zielonego
    1 pęczek szczypiorku
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1-2 łyżki oleju
    1 limonka (skórka + sok)
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki cukru
    1 op. makaronu chińskiego Mie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Sosy

Rosół orientalny z krewetkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu...
    Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko.
  • 2. Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki:
    Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować