Na niedzielę zamiast tradycyjnego rosołu polecam rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Rosół:
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz - ziarna
Pozostałe składniki:
1 filet z kurczaka
200 g małych krewetek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 cm imbiru świeżego
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżka sezamu
1/2 puszki groszku zielonego
1 pęczek szczypiorku
3-4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oleju
1 limonka (skórka + sok)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 op. makaronu chińskiego Mie
Rosół orientalny z krewetkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu...
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko.
2.Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki:
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na drobne kawałeczki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy i zawartość patelni przenosimy do przecedzonego, gorącego bulionu. Na tym samym oleju podsmażamy krewetki przez około 5 min. i również przenosimy je do bulionu. Dodajemy groszek z puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Komentarze