Tajska zupa z dynią i krewetkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostra, rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i dynią. Jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca. Odrobina orientu w polskiej kuchni nikomu nie zaszkodzi. Moja rodzina była zupą zachwycona. Podałam ją z kulkami ryżowymi które idealnie pasują do zupy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g krewetek drobnych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 dyni hokkaido
    50 g czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2 cm korzenia imbiru
    1/2 limonki
    1/2 szklanki ryżu
    natka pietruszki albo kolendra
    400 ml mleczka kokosowego
    500 ml bulionu warzywnego
    olej kokosowy
    sól, pieprz
    1 papryczka chili
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Tajska zupa z dynią i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:

    Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebule i czosnek. Dodaję pastę curry, starty imbir i dalej przesmażam. Dynię obieram i kroje w kostkę. Dodaję do pasty, chwile smażę. Wlewam mleczko kokosowe, bulion, dodaję pokrojoną chili, cukier brązowy, koncentrat. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodaję krewetki i gotuje jeszcze dwie minuty. Zupę doprawiam jeżeli trzeba, solą, pieprzem. Dodaję sok z limonki, pokrojoną natkę albo kolendrę.

    Kulki ryżowe:

    Ryż przekładam do garnka, wlewam łyżkę oleju, szklankę wody i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękki. Do ciepłego ryżu dodaję posiekaną natkę i formuje kulki. Zupę podaję z kulkami ryżowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować