Absolutna klasyka wśród zup. Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa a następnie dorzucać pozostałe składniki. Domowy rosół polecam podać z natką pietruszki i marchewką z gotowania.
4.83 (179 ocen)
Porady
Jak zrobić idealny rosół? Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic, jak ugotować pyszny rosół jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać”. Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.
Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Można przygotować dobry rosół na kurze, na gęsinie, na mięsu indyka, na perliczce albo na kaczce. Rodzaj wybranego mięsa wpływa na smak i na kolor zupy. Warto mieć to na uwadze, gdy chcemy uzyskać jasny kolor zupy. Prosty przepis na rosół potrzebuje jedynie dobrej jakości mięsa. Najlepiej, aby drób pochodził z wolnego wybiegu a jego skórka była apetycznie żółta od tłuszczu. Wiele osób zastanawia się, czy dodawać ziele angielskie do rosołu. Zdecydowanie warto go dodać, gdyż posiada intensywny smak i aromat. Ziele angielskie w języku angielskim określane jest jako „all spice”, czyli mające w sobie wszystkie przyprawy. Dzięki temu uzyskamy smaczny rosół i niezwykle aromatyczny. Pyszny rosół domowy można też uzyskać dodając do niego posiekany świeży lubczyk. Pyszny rosół drobiowy może zyskać intensywniejszy kolor, gdy dodamy do niego szczypty zmielonej kurkumy albo curry w proszku.
Rosół polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak.
Przygotowując domowy rosół warto zaopatrzyć się w solidny garnek o nieprzywierającym dnie oraz sporej objętości. Dzięki temu dodamy wszystkie składniki na raz i przygotujemy obiad dla całej rodziny.
Komentarze