Domowy rosół

  • wyświetlono: 22170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 2

Absolutna klasyka - domowy rosół - to zupa idealna nie tylko na niedzielny obiad. Wywar jest rozgrzewający, najlepiej smakuje z domowym makaronem. Domowy rosół polecam podać z natką pietruszki i marchewką z gotowania.

jaaaa
  • 120min

Składniki

woda
mięso:
kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo
wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ja używam około 100 g
1 szyja indyka
1 udko + 1 skrzydło z kurczaka
włoszczyzna
1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
1 mały por
niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (rosół dzięki niej nabierze pięknego koloru)
przyprawy
1 mały liści laurowy
2 małe ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól i pieprz mielony
szczypta suszonego lubczyku

Natka zielonej pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy rosół

  • 1. Do garnka z ZIMNĄ wodą, wkładamy całe przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.
  • 2. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, pojawiają się tzw. szumowiny, które zbieramy z powierzchni wywaru. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
  • 3. Następnie do garnka wrzucamy wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa. Cebuli nie obieramy z wszystkich warstw łupki, a jedynie usuwamy zewnętrzne brudne części, oraz delikatnie ją podpiekamy na ogniu.
  • 4. Czekamy, aż rosół zacznie nam delikatnie się gotować i wtedy dodajemy wszystkie przyprawy, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i pilnujemy aby zupa delikatnie mrugała.
  • 5. Gotować przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania można dolewać niedużą ilość wody ale pamiętajmy ZIMNEJ, aby nasz rosół nie stracił klarowności i nie stał się mętny. Na koniec sprawdzić czy nie trzeba doprawić go solą.
  • 6. Rosół podajemy z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Porady

Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie możemy dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien tzw. tylko „mrugać” - Tak ugotowany rosół będzie idealnie klarowny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronmoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaindykzupakurarosólświętowolowinanieziela
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Rosół z domowym makaronem

Zrobiłam rosół na prawdziwej kurze,...

Domowy rosół.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rosół z domowym makaronem

Od czasu do czasu uwielbiam taki...

rosól

Dodane przez: lexi27

Rosół domowy

Zupa, którą zna chyba każdy !

image-1ties75

Dodane przez: ola2734

Domowy rosół

Robię go w każdą niedziele .

Wyśmienity rosół na pierwsze danie niedzielnego obiadu.

Dodane przez: oliwia0

DOMOWY ROSÓŁ WIEPRZOWO-DROBIOWY Z MAKARONEM

To przepis na rosół i domowy makaron...

Rosół domowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rosół domowy

Klasyka wśród zup.Doskonały na...