Rosół to najpopularniejsza zupa Polaków. Bez niego nie ma niedzielnego obiadu, rodzinnego świątecznego obiadu , wesela czy każdej innej rodzinnej uroczystości.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2-3 udka kurczaka (można również dodać żołądki, serca i wątróbkę)
korpus z kurczaka
2-3 marchewki
1 duża pietruszka z natką
pół pora
pół korzenia selera
1 cebula
gałązki lubczyku świeżego (lub 1 łyżka suszonego)
4 litry wody.
sól, pieprz
natka pietruszki
1.Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, cebulę ,seler i pietruszkę obieramy. Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy opłukane mięso, solimy i zalewamy wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą.
Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2-3 godziny na małym ogniu. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole (nawet kilka razy). W połowie gotowania dodajemy lubczyk. Na koniec cały rosół przecedzamy i ostatecznie doprawiamy do smaku solą lub maggi. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i posiekaną natka pietruszki.
Komentarze