Rosół

5 (190 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rosół to najpopularniejsza zupa Polaków. Bez niego nie ma niedzielnego obiadu, rodzinnego świątecznego obiadu , wesela czy każdej innej rodzinnej uroczystości.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 udka kurczaka (można również dodać żołądki, serca i wątróbkę)
    korpus z kurczaka
    2-3 marchewki
    1 duża pietruszka z natką
    pół pora
    pół korzenia selera
    1 cebula
    gałązki lubczyku świeżego (lub 1 łyżka suszonego)
    4 litry wody.
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, cebulę ,seler i pietruszkę obieramy. Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy opłukane mięso, solimy i zalewamy wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą.
    Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2-3 godziny na małym ogniu. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole (nawet kilka razy). W połowie gotowania dodajemy lubczyk. Na koniec cały rosół przecedzamy i ostatecznie doprawiamy do smaku solą lub maggi. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i posiekaną natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować