Czarnina

4.77 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię tą zupę,niektórzy podchodzą do niej z dystansem,ale nie ja! Pojechałam specjalnie do mojej mamy, aby z nią ugotować czarninę i krok po kroku się nauczyłam,aby umieć ją przygotować zawsze tak jak moja mama. Moje korzenie pochodzą ze wsi i to jedzenie nie jest mi obce z czego się cieszę.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół garnek 5-6 litrowy:
    kilka porcji rosołowych z kaczki lub gęsi (szyjka,skrzydełka, udko,żołądek,serce,wątróbka)
    włoszczyzna do rosołu (seler,marchew,pietruszka,)
    suszone śliwki ,jabłka.
    sól do smaku

    ocet 3-4 łyżki (do smaku)
    majeranek 1 łyżka (do smaku)
    cukier 5 łyżek (do smaku)

    woda z mąką

    krew z octem i wodą około 200-250ml

    ziemniaki lub makaron jako dodatek
Wystaw ocenę:

4.77 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Czarnina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kaczki lub gęsi myjemy i wkładamy do garnka razem z włoszczyzną na rosół dodajemy również suszone owoce i sól.
  • Rosół 2. Rosół gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin zbierając co jakiś czas nadmiar szumowin.
  • mięsko 3. Następnie przecedź rosół do innego garnka,a zawartość mięsa i warzyw ostudź i pokrój na kawałki jako dodatek do zupy.
  • Dodatki 4. Rosół zagotuj i dodaj majeranek ,cukier i ocet.
  • zupa 5. Pogotuj na małym ogniu około 5 minut,aby smaki się połączyły.
  • woda z mąką 6. Do garnuszka wlej zimną wodę i dodaj mąkę aby zaciągnąć naszą zupę. Wlewaj stopniowo,aby dozować sobie gęstość zupy.
  • Zupa 7. Pogotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
  • Krew z kaczki 8. Następnie przygotuj krew z kaczki. Taką krew musimy uzyskać poprzez nacięcie czubka głowy kaczki lub gęsi. Do słoika wlej 50ml wody+50ml octu i dopiero dodaj krem z kaczki po to aby nam krew się nie strzepnęła.
    Przed wlaniem krwi do zupy najlepiej jest ją pomieszać i przecedzić przez sitko ,aby nie było grudek.
  • czarnina 9. Zagotuj zupę i dodaj krew mieszając energicznie tak aby nie było grudek. Pogotuj zupę około 5 minut.
    Dopraw ją do smaku jeśli czegoś ci brakuje. Ja zazwyczaj dodaję jeszcze na koniec octu aby uzyskać smak słodko-kwaśny.
  • mięso 10. Mięsko i marchewkę po wystudzeniu kroję na kawałeczki i układam na talerzu.
  • czarnina 11. Taką zupę można podać z ugotowanym makaronem lub tak jak ja uwielbiam z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Czarninę można ugotować bez suszonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować