Czarnina

  • wyświetlono: 34913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Bardzo lubię tą zupę,niektórzy podchodzą do niej z dystansem,ale nie ja! Pojechałam specjalnie do mojej mamy, aby z nią ugotować czarninę i krok po kroku się nauczyłam,aby umieć ją przygotować zawsze tak jak moja mama. Moje korzenie pochodzą ze wsi i to jedzenie nie jest mi obce z czego się cieszę.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Rosół garnek 5-6 litrowy:
kilka porcji rosołowych z kaczki lub gęsi (szyjka,skrzydełka, udko,żołądek,serce,wątróbka)
włoszczyzna do rosołu (seler,marchew,pietruszka,)
suszone śliwki ,jabłka.
sól do smaku

ocet 3-4 łyżki (do smaku)
majeranek 1 łyżka (do smaku)
cukier 5 łyżek (do smaku)

woda z mąką

krew z octem i wodą około 200-250ml

ziemniaki lub makaron jako dodatek

Sposób przygotowania przepisu:

Czarnina

  • mięso1. Mięso kaczki lub gęsi myjemy i wkładamy do garnka razem z włoszczyzną na rosół dodajemy również suszone owoce i sól.
  • Rosół2. Rosół gotujemy na małym ogniu około 2-3 godzin zbierając co jakiś czas nadmiar szumowin.
  • mięsko3. Następnie przecedź rosół do innego garnka,a zawartość mięsa i warzyw ostudź i pokrój na kawałki jako dodatek do zupy.
  • Dodatki4. Rosół zagotuj i dodaj majeranek ,cukier i ocet.
  • zupa5. Pogotuj na małym ogniu około 5 minut,aby smaki się połączyły.
  • woda z mąką6. Do garnuszka wlej zimną wodę i dodaj mąkę aby zaciągnąć naszą zupę. Wlewaj stopniowo,aby dozować sobie gęstość zupy.
  • Zupa7. Pogotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
  • Krew z kaczki8. Następnie przygotuj krew z kaczki. Taką krew musimy uzyskać poprzez nacięcie czubka głowy kaczki lub gęsi. Do słoika wlej 50ml wody+50ml octu i dopiero dodaj krem z kaczki po to aby nam krew się nie strzepnęła.
    Przed wlaniem krwi do zupy najlepiej jest ją pomieszać i przecedzić przez sitko ,aby nie było grudek.
  • czarnina9. Zagotuj zupę i dodaj krew mieszając energicznie tak aby nie było grudek. Pogotuj zupę około 5 minut.
    Dopraw ją do smaku jeśli czegoś ci brakuje. Ja zazwyczaj dodaję jeszcze na koniec octu aby uzyskać smak słodko-kwaśny.
  • mięso10. Mięsko i marchewkę po wystudzeniu kroję na kawałeczki i układam na talerzu.
  • czarnina11. Taką zupę można podać z ugotowanym makaronem lub tak jak ja uwielbiam z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Czarninę można ugotować bez suszonych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylazupagęśkaczkaczarninarosół z kaczkizupa z krwikrew z kaczkikrew z gęsirosół z gęsiwłoszczyzna ziemniakiprzepis_miesiąca1000 czerninazupa regionalna

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa pomidorowa na rosole

Dodane przez: rena123

Zupa pomidorowa na rosole

Pyszna zupa z kawałkami pomidorów...

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami...

Węgierska zupa gulaszowa

Dodane przez: Violetka76

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa to doskonała...

Domowy rosół z kaczki

Dodane przez: bogusia82

Domowy rosół z kaczki

Taki rosół z wiejskiej kaczki jest...

Prosta pomidorowa z ryżem

Dodane przez: evita0007

Prosta zupa pomidorowa z ryżem

Ulubiona zupa mojej córki ale na...

Rosół z kaczki

Dodane przez: Klaudia0318

Domowy rosół z kaczki.

Idealny na przeziębienie. Pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE