Rosół to obowiązkowa zupa w prawie każdym domu, przepis jest prosty a w każdym domu smakuje inaczej, dużo zależy od wody i tego na jakim ogniu gotujemy, gotowany na kuchni węglowej smakuje najlepiej.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja rosołowa ok 0, 5 kg
Skrzydełko z indyka
Małe żeberko wołowe
Sól pieprz do smaku
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera i pora
Opieczona cebula
2 ząbki czosnku
3 grzybki suszone
Po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
Natka pietruszki
Gałązka lubczyku lub suszony
Niedzielny rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukaj, włóż do garnka zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz szumowiny.
Dodaj pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rosół dopraw w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.
Gorący rosół podawaj z ulubionym makaronem posypany zieloną pietruszką.
Komentarze