Niedzielny rosół

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rosół to obowiązkowa zupa w prawie każdym domu, przepis jest prosty a w każdym domu smakuje inaczej, dużo zależy od wody i tego na jakim ogniu gotujemy, gotowany na kuchni węglowej smakuje najlepiej.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja rosołowa ok 0, 5 kg
    Skrzydełko z indyka
    Małe żeberko wołowe
    Sól pieprz do smaku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera i pora
    Opieczona cebula
    2 ząbki czosnku
    3 grzybki suszone
    Po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    Natka pietruszki
    Gałązka lubczyku lub suszony

    Dodatkowo
    Makaron nitki
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Niedzielny rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukaj, włóż do garnka zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz szumowiny.
    Dodaj pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
    Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rosół dopraw w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.
    Gorący rosół podawaj z ulubionym makaronem posypany zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować