Mój smak dzieciństwa, pamiętam kiedy jadłam go jeszcze na szkolnej stołówce. Taki rosół na pewno zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. A powszechnie wiadomo, że smaczny rosołek jest dobry na wszystko.
1 godz. 30 min
Składniki:
Zupa:
-3,5 l wody
-1 ćwiartka z kurczaka (udko+podudzie)
-4 skrzydełka z kurczaka
-pęczek włoszczyzny (4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera)
-pęczek natki pietruszki
-5 ziaren ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej
-1 łyżka suszonego lubczyku
-pieprz
Rosół z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy 30 minut, w trakcie sprawdzając, czy nie zaczyna się szumować. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, i nadal gotujemy.
2.W tym czasie obieramy warzywa. 2 marchewki kroimy w plasterki, 2 przekrawamy na połowy. Pozostałe warzywa zostawiamy w całości. Po upływie 30 minut do garnka wrzucamy marchew pokrojoną na połówki i pozostałe warzywa (marchew w plasterkach zostawiamy). Dodajemy przyprawę uniwersalną oraz przetarty przez dłonie lubczyk. Gotujemy 20 minut.
3.Po upływie tego czasu wrzucamy pokrojoną w plastry marchew i doprawiamy zupę pieprzem według uznania. Gotujemy kolejne 20 minut.
4.W tym czasie przygotowujemy ciasto na zacierki: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Konsysencja ciasta ma być taka, aby łatwo się ścierało je na tarce. Kiedy ciasto jest zbyt lepiące dosypujemy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki.
5.Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, ścieramy do niej tarce o grubych oczkach ciasto na zacierki, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie pozlepiało. Następnie dodajemy posiekaną natkę i czekamy aż zupa się zagotuje. Gotujemy jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarze