Rosół chiński to coś więcej niż zwykły rosół. Można obyć się bez drugiego dania, bo jest on gęsty, zawiera kawałki kurczaka, marchewkę, kiełki soi, pędy bambusa i grzyby mun. Do tego makaron ryżowy lub sojowy
30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 udko z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 szyja gęsia
1 mrachew
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 pietruszka
3 cm świeżego imbiru
15 dag grzybów mun
1/2 słoika pędów bambusa
1/2 słoika kiełków z soi
2 łyżki sosu sojowego
1 łyzka sosu chilli
1/2 opakowania makaronu ryżowego
sól i pieprz do smaku
1.Mięso wypłukać, zalać wodą, po zebraniu szumowin dodać obrane warzywa i świeży pokrojony imbir. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu przelać rosół przez sito. Mięso z piersi kurczaka i udka pokroić. Pokroić marchew.
2.Grzyby mun zalać gotującą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Odlać wodę i pokroić w paseczki.
3.Kiełki soi osączyć
4.Pędy bambusa osaczyć i pokroić w paseczki.
5.Makaron zalać gotującą wodą, przykryć i pozostawić na 15 minut, a następnie odlać wodę
6.Pokrojone grzyby mun dodać do rosołu i gotować do miękkosći około 30 minut. Następnie dodać pozostałe produkty: mięso, marchew, kiełki i pędy bambusa. Dodać soso sojowy i chilli, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze