Rosół chiński

4.47 (184 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rosół chiński to coś więcej niż zwykły rosół. Można obyć się bez drugiego dania, bo jest on gęsty, zawiera kawałki kurczaka, marchewkę, kiełki soi, pędy bambusa i grzyby mun. Do tego makaron ryżowy lub sojowy

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 udko z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 szyja gęsia
    1 mrachew
    1 cebula
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 pietruszka
    3 cm świeżego imbiru
    15 dag grzybów mun
    1/2 słoika pędów bambusa
    1/2 słoika kiełków z soi
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyzka sosu chilli
    1/2 opakowania makaronu ryżowego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Rosół Dania główne

Rosół chiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone mięso i marchew 1. Mięso wypłukać, zalać wodą, po zebraniu szumowin dodać obrane warzywa i świeży pokrojony imbir. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu przelać rosół przez sito. Mięso z piersi kurczaka i udka pokroić. Pokroić marchew.
  • Sparzone grzyby mun 2. Grzyby mun zalać gotującą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Odlać wodę i pokroić w paseczki.
  • Kiełki soi 3. Kiełki soi osączyć
  • Pokrojone pędy bambusa 4. Pędy bambusa osaczyć i pokroić w paseczki.
  • Makaron ryżowy zalany wodą, nie potrzeba gotować 5. Makaron zalać gotującą wodą, przykryć i pozostawić na 15 minut, a następnie odlać wodę
  • Gotowy rosół chiński 6. Pokrojone grzyby mun dodać do rosołu i gotować do miękkosći około 30 minut. Następnie dodać pozostałe produkty: mięso, marchew, kiełki i pędy bambusa. Dodać soso sojowy i chilli, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Kiełki Włoszczyzna Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować