Rosół z gęsi

4.49 (154 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowy i bardzo wyrazisty w smaku rosół, który jest ulubionym daniem na niedzielny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa gęsi (można również dodać żołądki, serca i wątróbkę)
    2-3 marchewki
    1 duża pietruszka z natką
    kawałek pora
    kawałek korzenia selera

    natka pietruszki
    sól, pieprz
    4 litry wody.


    Makaron:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 duże jajka
    1/2 łyżeczki soli

    mąka do podsypywania blatu

    Można dodać jeszcze dwa żółtka lub trochę mielonej kurkumy, a by makaron był bardziej żółty
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • włoszczyzna 1. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy.
  • Rosół z gęsi 2. Włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i solimy. Zalewamy przegotowaną wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą. Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2,5 godziny. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole.
  • Rosół 3. Przecedź rosół i gorącym zalej makaron.
  • mięso 4. Mięso obieramy i wkładamy do talerza z rosołem.
  • makaron 5. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić makaron. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty Mąkę przesiałam, dodałam sól, wbiłam dwa całe jajka. Jeśli chcemy aby makaron był bardziej żółty dodaj troszkę kurkumy do maki. Zagniatam ciasto - jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody. Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu. Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką. Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły. Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy aby nasze niteczki się nie skleiły. Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.

    Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju. Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut. Przelewamy na sitko.
    Gotowy makaron zalej gorącym rosołem podając z z marchewką, mięskiem i posiekaną pietruszką.

Porady

Z pozostałego rosołu można przygotować zupę pomidorową lub potrawkę z ryżem. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić domowy makaron http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować