Risotto z pieczarkami i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Risotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z Wami :) Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    200 g pieczarek
    około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
    1 kieliszek wytrawnego wina
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    około 100 g jarmużu (same liście (bez łodyg), pokrojone na drobno)
    3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    olej/oliwa do smażenia
    starty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczarkami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
    2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
    Kiedy się trochę przesmażą dodaje pokrojony na drobno jarmuż.
    3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
    Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !

Porady

*jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto, *jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jarmuż Parmezan Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować