Risotto z pieczarkami i jarmużem

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Risotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z Wami :) Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem.

gotowanietoproste
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 2 osoby:

3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
1 pojedynczy filet z kurczaka
200 g pieczarek
około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
1 kieliszek wytrawnego wina
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
około 100 g jarmużu (same liście (bez łodyg), pokrojone na drobno)
3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
starty parmezan

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z pieczarkami i jarmużem

  • 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
    2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
    Kiedy się trochę przesmażą dodaje pokrojony na drobno jarmuż.
    3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
    Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !

Porady

*jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto,
*jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpieczarkijarmużgrzybykuchnia włoskaparmezankolacjaobiadszybki obiadna ciepłorisottodanieszybka kolacjaz warzywamirisotto z pieczarkamirisotto z jarmużem

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z pieczarkami i bakłażanem

Dodane przez: Kuchnia Marty

Risotto z pieczarkami i bakłażanem

Risotto z pieczarkami i bakłażanem...

danie

Dodane przez: stysiaaaa5

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

pyszna, sycąca pełna witamin i...

image-00x6ybw

Dodane przez: ladygoga

Risotto z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Bardzo lubię takie dania, gdyż...

Risotto z pieczarkami i szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Risotto z pieczarkami i szpinakiem

Nie jest to tradycyjne risotto,...

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: peggi

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Risotto z pieczarkami (bo akurat...

Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

Dodane przez: MagdalenaS

Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

Idealny pomysł na szybkie jednogarnkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE