Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka

4.48 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    250 gr pieczarek
    około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy)
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    olej/oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Krem

Risotto z pieczarkami i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
    2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
    3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
    Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
    Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pieczarki Ryż Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować