Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;)
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
1 pojedynczy filet z kurczaka
250 gr pieczarek
około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
Risotto z pieczarkami i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Komentarze