Pyszne kremowe risotto to świetny pomysł na szybki obiad. Smakuje rewelacyjnie. Potrzeba niewiele składników, żeby mieć świetny obiad w tygodniu. Wino można zastąpić bulionem, ale z winem będzie lepsze w smaku.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu do risotto np. Arborio
250 g pieczarek
700 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
trochę oliwy
natka pietruszki
trochę tartego parmezanu lub grana padano
Risotto z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno pokroić. Pieczarki pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać czosnek, wymieszać i dodać pieczarki. Całość smażyć kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem. Następnie na patelnię wsypać ryż, wymieszać i wlać 500 ml bulionu. Gotować ok. 20 minut aż ryż wchłonie bulion, można przykryć pokrywką. Po tym czasie wlać resztę bulionu i wino, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut aż risotto zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę masła, wymieszać i gotowe.
Risotto przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.
Komentarze