Risotto ze szparagami i pieczarkami

  • wyświetlono: 3115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Risotto ze szparagami - wiosenna wersja klasycznego, włoskiego dania z ryżem.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n
  • 4 porcje
  • 25min

Składniki

1 szklanka ryżu arborio do risotto
100 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
8-10 pieczarek
3-4 szklanki bulionu warzywnego
8 zielonych szparagów
2 łyżki masła
50 g startego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto ze szparagami i pieczarkami

  • 1. Szparagi ugotować na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 4-5 minuty). Wyciągając je z garnka od razu włożyć do miski z zimną, lodowatą wodą na kilka sekund (dzięki temu zachowają kolor). Przełożyć na durszlak lub sito, po czym pokroić na ok. 2 cm kawałki.
  • 2. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda, dodać na patelnię suchy ryż, smażyć ok. 1 minuty po czym podlać winem i smażyć ok. 2-3 minuty. Następnie wszystko podlać 1 szklanką bulionu i gotować często mieszając. Dolewać stopniowo, np. po pół szklanki bulionu na patelnię, za każdym razem, gdy ryż "wciągnie" poprzednią porcję. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Jeśli zrobi się miękki przed dodaniem pełnych 3 szklanek bulionu, nie dolewać więcej, jeśli po dodaniu 3 szklanek jeszcze jest twardy, to należy wtedy dodać jeszcze odpowiednio więcej bulionu. Na końcu do risotto dodać ugotowane wcześniej szparagi, masło i parmezan. Risotto ze szparagami przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i poczekać chwilkę, aż masło i ser się rozpuszczą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpieczarkizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataSzparagikuchnia włoskaparmezandanie bezmięsnerisottorisotto ze szparagami

Komentarze

Podobne przepisy

image-1t0j61q

Dodane przez: Kasia_S

Risotto ze szparagami

w sezonie na szparagi zawsze je...

Pyszne risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Risotto ze szpinakiem i pieczarkami

Pyszne risotto ze szpinakiem i...

Risotto z groszkiem i miętą

Dodane przez: KikaK

Risotto ze szparagami, groszkiem i miętą

Pyszne i sycące danie, zachwyci...

Omlet ze szparagami, pieczarkami i papryką

Dodane przez: Joanna Kryla

Omlet ze szparagami, pieczarkami i papryką

W sezonie na szparagi tego dania...

Risotto ze szparagami i kurczakiem na białym winie

Dodane przez: Lidka Bawolska

Risotto ze szparagami i kurczakiem na białym...

Lubię risotto i to bardzo. To akurat...

Risotto ze szparagami

Dodane przez: tonajezyku

Risotto ze szparagami

Bo jedzenie szparagów działa odmładzająco,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE