Risotto ze szparagami i cukinią

4.49 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy na straganach królują szparagi u mnie w kuchni obowiązkowo gotuje się risotto,
kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic wiecej do szczęścia nie trzeba.

Duet idealny. Zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha!

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g ryżu arborio
    Pęczek zielonych szparagów
    ½ cukinii
    1 cebula
    2 łyżki masła
    300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu
    100 ml białego wytrawnego wina lub cydru
    50 g startego parmezanu
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Risotto

Risotto ze szparagami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi 1. Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, główkami do góry, odcedzamy, kroimy na kawałki.
    Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili dodajemy szparagi smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ryż 2. W garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.
    Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz z cukinią,
    mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan Ryż Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować