Pulpety z ryżem i dynią w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne pulpety które mogą jeść male dzieci, wtedy pomijamy papryczkę chili. Pulpeciki zrobiłam z ryżem i dynią. Podałam je w sosie dyniowym. Fajny lekki i dietetyczny obiad. Dynia nie musi być nudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpety:
    1 pierś z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 woreczka ugotowanego ryżu
    1/4 dyni hokkaido
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka chili
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    mąka pszenna do obtoczenia

    sos:
    1/4 dyni hokkaido
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    200 ml bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z ryżem i dynią w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:

    Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość wyrabiam i formuję nieduże kulki które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody z liściem laurowym i zielem angielskim, wkładam pulpety i gotuję około 10 minut na wolnym ogniu.

    Sos:
    Dynię ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni na oleju przesmażam cebule pokrojoną, z czosnkiem, dodaje dynię smażę dalej. Podlewam bulionem i dusze na wolnym ogniu. Dodaję sól, pieprz. Miksuję blenderem, dodaję śmietanę i zagotowuję. Pulpety podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Dynia Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować