Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kalafiorem romanesco

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pulpeciki gotowane otulone sosem pieczarkowym wspaniale się komponują z makaronem typu spaghetti. Kalafior romanesco tylko ożywi danie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    bułka pszenna mała
    1/2 szklanki mleka
    sól, pieprz, szałwia, tymianek, gorczyca, czosnek
    mała cebula
    jajko
    łyżka mąki

    sos pieczarkowy:
    400 g pieczarek,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    2 liście laurowe,
    4 ziela angielskie,
    tymianek,
    oregano.
    Poza tym
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    pół szklanki mleka,
    2 łyżki śmietany 18 proc

    makaron spaghetti
    kalafior romanesco
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpeciki w sosie pieczarkowym z kalafiorem romanesco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko i moczyć bułkę, następnie odsączyć z mleka, dodać mięso, jajko, startą cebulę, przyprawy. Wszystko wyrobić ręką.
    Sos : na patelni poddusić na maśle pokrojone w kotkę pieczarki, dodając przyprawy. Gdy zmiękną, zagęścić mąką, mlekiem i śmietanką, mieszając, zagotować.
    Formować mięsne kulki i gotować w wodzie kilka minut. Odcedzić na sitku i dodać do sosu pieczarkowego. Kalafior ugotować w niewielkiej ilości wody z solą. Podawać ze spaghetti.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować