Pulpeciki Drobiowe W Sosie Pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomysł na prosty i pyszny obiadek który za każdym razem możemy jeść z innymi dodatkami jak ziemniaki, makaron czy kasza.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    około 150 g mięsa mielonego z indyka
    trochę startej cebuli do środka pulpetów
    1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej
    1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny)
    1 żółtko
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    mąką do obtoczenia
    Sos:
    500 ml wody
    około 150-200 g pieczarek
    2 łyżeczki suszonych warzyw
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki śmietanki 30 %
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos

    1. Wodę zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
    2. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.


    Pulpety

    3. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek. Całość gotujemy z 10-15 minut następnie pod koniec zagęszczamy śmietanką słodka i mąką ziemniaczaną.
    Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować