Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos
1. Wodę zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
2. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.
Pulpety
3. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek. Całość gotujemy z 10-15 minut następnie pod koniec zagęszczamy śmietanką słodka i mąką ziemniaczaną.
Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Smacznego !
Komentarze