Pulpeciki z kalafiorem w sosie koperkowym

4.49 (177 ocen)

  • 30 min

Do swoich dań staram się przemycić jak najwięcej warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • pulpety:
    70 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego
    30 dkg ugotowanego kalafiora
    2 jaja
    mała cebula
    kajzerka
    bułka tarta
    mleko
    sól, pieprz, przyprawa do mielonego
    sos:
    1 szklanka wody
    1 szklanka tłustej śmietany
    0,5 kostki rosołowej drobiowej
    pęczek koperku
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Pulpeciki z kalafiorem w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto, kalafiora drobno poszatkować a bułeczkę namoczyć w mleku. Do mielonego dodać cebulę, bułkę, jajka, przyprawy, kalafiora i wyrobić. Jeśli masa jest rzadka dodać bułki tartej, ale nie za dużo, żeby pulpety nie były za twarde. Formować kulki i obsmażać na gorącym oleju na jasnozłoty kolor. Gdy będą gotowe dodać wodę z rozpuszczoną kostką, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody. Zagotować i na końcu dodać posiekany koperek. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować