Torcik truskawkowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pragnę podzielić się przepisem na pyszny torcik, który niedawno przygotowywałam z okazji urodzin mamy. Lekki, puszysty biszkopt zawsze wychodzi, a lekka masa rozpływa się w ustach. Truskawki w środku i na wierzchu w czekoladowej polewie smakują bosko.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt: (tortownica 24 cm)
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru brązowego
    6-7 jajek
    papier do pieczenia tylko na dno tortownicy
    do nasączenia tortu:
    1/2 szklanki ciemnej herbaty
    1/2 kg truskawek
    na polewę:
    2 łyżki masła,
    łyżka cukru,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki kakao
    siekane migdały ok 2 łyżek
    gotowa masa waniliowa lub śmietanowa do przełożenia tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik truskawkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Potem dodać żółtka jaj i delikatnie ubijać. 
    Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać porcjami i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę do tortownicy i piec ok 40 minut w 180 st góra-dół. Wystudzić.
    Po upieczeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć naparem z herbaty i przełożyć masą i truskawkami.
    Na wierzchu polać czekoladą, zrobioną samemu. (połączyć składniki podgrzewając). Udekorować siekanymi migdałami i truskawkami. Wstawić do lodówki. 
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować