Polecam wspaniały migdałowo-orzechowy jagielnik na zimno z powidłami i polewą czekoladową . Na spodzie z płatków owsianych i kakao, sklejone miodem i olejem kokosowym smakuje rewelacyjnie. A jaki zdrowy !
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 22 cm tortownicę:
na spód -
szklanka tzw musli (płatki owsiane plus owoce suszone),
5 łyżek mleka migdałowego,
2 łyżki kakao,
łyżka miodu,
łyżka oleju kokosowego.
na masę jaglaną -
1 szklanka kaszy jaglanej surowej
3 szklanki mleka migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
2-3 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych
na polewę czekoladową:
czekolada gorzka,
2-3 łyżki mleka sojowego,
łyżeczka cukru.
Jagielnik migdałowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki spodu podgrzać razem, mieszając dokładnie. Po lekkim ostudzeniu wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki.
2. Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i wsypać do garnka z mlekiem, gotować do wchłonięcia płynu przez kaszę, dodać cukier i sok z cytryny w trakcie gotowania. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju kokosowego. Wymieszać dokładnie.
Odstawić do ostygnięcia.
3. Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Odcedzamy i miksujemy z kaszą jaglaną na gładką masę.
4. Wylewamy masę na spód z musli. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
5. Smarujemy wierzch cienką warstwą powideł śliwkowych.
6. Przygotowujemy polewę czekoladową:
podgrzewamy składniki i mieszamy energicznie. Dekorujemy polewą i migdałami. Wstawiamy do lodówki na noc.
Komentarze