Pulpeciki w sosie pieczarkowym

4.5 (151 ocen)

Pulpeciki przyrządzone w takim pieczarkowym sosie są bardzo smaczne i dość szybkie do przyrządzenia.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
    0,5 kilograma pieczarek
    1 jajko
    3-4 łyżki suszonej włoszczyzny
    0,5 szklanki śmietany 30%
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    1 opakowanie makaronu rurki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Podajemy z pulpecikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować