Ptysiowe koszyczki na ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Imprezowe, karnawałowe koszyczki do schrupania. Wystarczą ptysie które szybko się robi, kabanosy, salami i kilka dodatków. Wyczarujecie coś co zachwyci waszych gości.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto parzone:

    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 łyżeczki soli
    250 ml wody
    100 g masła

    nadzienie:

    120 g serka czosnkowego puszystego
    100 g kabanosów francuskich
    60 g salami chips
    1/2 papryczka chili
    6 ogórków małych korniszonów
    1 kawałek ogórka zielonego
    6 pomidorków koktajlowych
    1 garść rukoli
    natka pietruszki
    pieprz czerwony ziarna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki Przekąski Ser

Ptysiowe koszyczki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do gotującej wody wsypuję stopniowo mąkę i cały czas energicznie mieszam. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, mąką się zaparzy, ciasto zacznie odchodzić o ścianek garnka. Ciasto odstawiam na pięć minut do przestudzenia. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam jajko i łącze mikserem. Dodaję kolejne jajko i mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej.

    Wykonanie:

    Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka zielonego, rukolę, plasterki salami. Z kabanosów robię rączki koszyczka. Posypuję pieprzem, natką, pokrojonym chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Ogórek Pomidor Rukola Salami Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować