Kanapki imprezowe na 4 sposoby

3.84 (19 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pomysł na mini kanapki idealne na imprezę, śniadanie czy kolację. Cztery warianty smakowe wśród których, każdy znajdzie coś dla siebie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 (230 g) bułka paryska
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką:
    4 plastry sera camembert
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    4 suszone śliwki
    4 połówki orzechów włoskich
    kilka liści rukoli
    2 łyżeczki kremu balsamicznego
    Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą:
    2 łyżki startej mozzarelli
    8 małych plastrów salami
    100 g pieczarek
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka oleju
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól (do smaku)
    szczypiorek
    Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami:
    4 pomidorki koktajlowe
    40 g sera feta
    4 liście szpinaku baby
    kilka listków rukoli
    Pesto:
    1 garść rukoli
    1/2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki startego grana padano
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody
    1 mały ząbek czosnku
    sól (do smaku)
    Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami:
    30 g wędzonego pstrąga łososiowego
    2 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem
    1 mały liść sałaty lodowej
    4 zielone oliwki
    2 suszonej pomidory
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

3.84 (19 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Przekąski

Kanapki imprezowe na 4 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę paryską pokroić na 16 kawałków. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do oliwy. Kanapki wysmarować oliwą za pomocą pędzelka i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia.
    Kanapki z camembertem, śliwką i szynką szwarcwaldzką: Na kanpakach ułożyć ser, po poł plasterka szynki, śliwkę, rukolę i podprażone na suchej patelni orzechy. Polać kremem balsamiczny.
    Kanapki z salami, pieczarkami i mozzarellą: Kanapki posypać mozzarellą i podpiec przez minutę, aż ser się rozpuści. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na rumiano na mocnym gazie na maśle i oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ułożyć na kanapce. Dwa plastry salami ułożyć tak, aby jeden nachodził na drugi, złożyć na poł i zwinąć w kwiatka. Ułożyć na kanapkach. Posypać szczypiorkiem.
    Kanapki z pesto z rukoli, fetą i pomidorkami: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto zblendować. Na kanapkach ułożyć fetę i rozgnieść ją widelcem. Na fetę dać szpinak, pesto, rukolę i połówki pomidorków koktajlowych.
    Kanapki z pstrągiem łososiowym, serkiem i oliwkami: Kanapki posmarować serkiem, ułożyć sałatę, kawałki pstrąga, pokrojone suszone pomidory, oliwki. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować