Ptasie mleczko z owocami i galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na białka, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką, Do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką tortownicy (średnicy 26 cm), wylać ciasto i piec w temp. 180°C ok 20 min. Odstawić do wystudzenia
Wodę zagotować i rozpuścić w niej 2 galaretki, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać przygotowane wcześniej galaretki. Dokładnie wymieszać.
Na biszkopt z powrotem nałożyć obręcz tortownicy, wylać masę na wystudzony biszkopt i odstawić do stężenia.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Gdy masa śmietanowa już stężeje, ułożyć na niej owoce (u mnie mrożone maliny), zalać je przestudzoną galaretką i znów odstawić do stężenia.
Porady
Można wykorzystać owoce sezonowe, lub mrożone lub z kompotu czy z puszki.
Komentarze