Tęczowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g biszkoptów
    Ptasie mleczko:
    500 g zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 galaretka zielona (agrestowa)
    1 galaretka czerwona (wiśniowa)
    1 galaretka niebieska (borówkowa)
    Dekoracja:
    80 g mini bez
    1 galaretka jagodowa
    50 g borówek
    50 g czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tęczowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Każdą z galaretek do ptasiego mleczka rozpuścić w 200 ml wody. Wystudzić. Mleko zagęszczone podzielić na 3 równe porcje (po ok. 166 g każda). Przelać do 3 wysokich dzbanków. Każdą z porcji mleka ubić na sztywną, gęstą pianę. Połączyć z galaretkami i zmiksować. Na sam środek tortownicy lać naprzemiennie po ok. 2-3 łyżek każdego z kolorów ptasiego mleczka, aż do wyczerpania składników. Lekko uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Ptasie mleczko stawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę jagodową rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić i przelać do płaskiego pojemnika, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pokroić w kostkę. Ptasie mleczko udekorować bezami, owocami i galaretką.

Porady

Do ptasiego mleczka najlepiej użyć galaretek w kontrastujących ze sobą kolorach. Mleko niesłodzone można zastąpić słodzonym, jednak ptasie mleczko będzie bardziej słodkie. Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone, minumum przez kilka godzin w lodówce - wtedy ubije się na idealną pianę. Ptasie mleczko można zrobić również w jednym kolorze. Wtedy 3 galaretki jednego koloru należy rozpuścić w 600 ml wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować