Ptasie mleczko z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając ¾ porcji wody podanej na opakowaniu), wylewamy na płaską powierzchnię i zostawiamy do całkowitego stężenia. Gdy zastygnie galaretkę kroimy w kostkę.
2.Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Gdy zaczyna tężeć, ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki przesianego cukru pudru.
3.Na przygotowaną - wyłożoną folią spożywczą - formę (u mnie jest to tortownica o średnicy około 20 cm) wylewamy połowę ubitej śmietany. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i wykładamy pozostała część śmietany. Na wierzch dajemy kilka kostek galaretki.
Ptasie mleczko po około 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego!
Komentarze