Ptasie mleczko z galaretką

4.96 (187 ocen)

Banalnie prosty deser, który każdemu zasmakuje, nikt go nie odmówi, jest lekki, puszysty, nie za słodki, idealny.

Składniki:

  • 2 galaretki
    500ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.96 (187 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Galaretki

Ptasie mleczko z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając ¾ porcji wody podanej na opakowaniu), wylewamy na płaską powierzchnię i zostawiamy do całkowitego stężenia. Gdy zastygnie galaretkę kroimy w kostkę.
  • 2. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Gdy zaczyna tężeć, ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki przesianego cukru pudru.
  • 3. Na przygotowaną - wyłożoną folią spożywczą - formę (u mnie jest to tortownica o średnicy około 20 cm) wylewamy połowę ubitej śmietany. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i wykładamy pozostała część śmietany. Na wierzch dajemy kilka kostek galaretki.
    Ptasie mleczko po około 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować