Pomarańczowy pstrąg z dynią i kaszą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dietetyczny pstrąg z dynią, kaszą i pomarańczą. Zapiekany w płatkach migdałów chrupiących. Jesienna ryba, w zdrowym i fajnym wydaniu. Pomarańcza dodaje fajnego smaku. Macie obiad w jednym naczyniu fajnie podanym.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pstrągi
    40 dkg dyni hokaido
    1/2 szklanki kaszy gryczanej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 pomarańczo
    100 ml wina białego korzennego
    2 łyżki płatków migdałowych
    sól, pieprz, przyprawa do ryb
    pieprz czerwony kulki
    natka pietruszki, tymianek, oregano
    1/3 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pomarańczowy pstrąg z dynią i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myję osuszam. Nacieram sola, pieprzem, przyprawą do ryb, masłem, czosnkiem drobno pokrojonym. Wstawiam do lodówki na noc.
    Kasze gotuję w szklance wody, do kaszy dodaję dwie łyżki oleju podczas gotowania. Dynię kroję w małą kostkę. Cebule drobno siekam i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję dynię, cynamon, wlewam sok z pomarańczy, wino i duszę na wolnym ogniu aż wchłonie płyn i będzie aldente. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oregano posiekane, natkę, mieszam z kaszą. Ryby nadziewam farszem i spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję płatkami migdałów, układam plastry pomarańczy, posypuję pieprzem czerwonym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 30 minut. Dekoruję natką, rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować