Dietetyczny pstrąg z dynią, kaszą i pomarańczą. Zapiekany w płatkach migdałów chrupiących. Jesienna ryba, w zdrowym i fajnym wydaniu. Pomarańcza dodaje fajnego smaku. Macie obiad w jednym naczyniu fajnie podanym.
Pomarańczowy pstrąg z dynią i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myję osuszam. Nacieram sola, pieprzem, przyprawą do ryb, masłem, czosnkiem drobno pokrojonym. Wstawiam do lodówki na noc.
Kasze gotuję w szklance wody, do kaszy dodaję dwie łyżki oleju podczas gotowania. Dynię kroję w małą kostkę. Cebule drobno siekam i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję dynię, cynamon, wlewam sok z pomarańczy, wino i duszę na wolnym ogniu aż wchłonie płyn i będzie aldente. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję oregano posiekane, natkę, mieszam z kaszą. Ryby nadziewam farszem i spinam wykałaczkami. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję płatkami migdałów, układam plastry pomarańczy, posypuję pieprzem czerwonym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 30 minut. Dekoruję natką, rozmarynem.
Komentarze