Jarmuż z kaszą i dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekki obiad z jesiennymi warzywami. Jarmuż i dynia w roli głównej z kaszą gryczaną i kurczakiem. Taki szybki obiad który możecie zabrać też do pracy na lunch. Nic wielkiego a pożywne, zdrowe i kolorowe danie. Jesień w pełni w oknem i na talerzu.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
    50 dkg dyni hokaido
    30 dkg jarmużu
    1 cebula
    1 pierś z kurczaka
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczka rozmarynu
    pieprz czerwony
    olej rzepakowy
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarmuż z kaszą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, cztery łyżki oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Z jarmużu odcinam twarde łodyżki. Dynię ze skórą kroję w kostkę. Cebulę i czosnek kroję drobno.
    Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji. Jarmuż kroję nożem Na patelni przesmażam kurczaka i przekładam na talerz. Przesmażam cebulę, dodaję dynię i chwilę smażę. Wlewam 100 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż zrobi się aldente. Dodaję jarmuż i smażę razem około trzy minuty. Jarmuż to nie szpinak i nigdy nie będzie tak miękki. Do jarmużu dodaję kurczaka, dynię, pieprz czerwony, sól, chwilę smażę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować