Pstrąg z piekarnika

4.47 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie wypatroszone pstrągi
    1 cytryna
    25gr masła
    świeża pietruszka
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z piekarnika 1. Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć.
    Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę.
    Środek naszej rybki solimy (ja używam soli himalajskiej) i pieprzymy następnie wkładamy 2 połówki plasterka cytryny 1 zgiętą w pół gałązkę natki pietruszki oraz 2 wielkości połowy łyżeczki kawałki masła.
    W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła
    (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ).
    Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć.

    Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny.

    Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut.
  • Pstrąg z piekarnika 2. Jak przygotować pstrąga z piekarnika, krok po kroku :
    https://www.youtube.com/watch?v=8reHWj69Ous

Porady

Podczas zapiekania pstrągów możemy również upiec sobie ziemniaczki któe świetnie pasują do pieczonego pstrąga

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować