Polska Swojska Kiełbasa

4.46 (188 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W dzisiejszych czasach tradycja przegrywa z nowoczesnością. To proces chyba nie do powstrzymania, ale można go spowolnić w bardzo smaczny sposób. Prezentuję przepis na Wędzoną Kiełbase Swojską, którą robi się w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Przepis ten stosował mój ojciec, dziadek (to pamiętam sam), a nawet, podobno, pradziadek.

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso wieprzowe (może być szynka, łopatka, podgardle, karkówka i trochę słoniny) - 2kg
    Mięso wołowe - 200g
    Owoce jałowca - 20 ziarenek
    Sól
    Majeranek - 50 gram
    Czosnek - 1 główka
    Naturalne jelita (do nabycia w sklepie wedliniarskim, lub przez internet)
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Polska swojska kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jak zrobić Polską, Tradycyjną Kiełbasę 1. Wbrew pozorom zrobienie kiełbasy nie jest trudne, a na pewno nie trudniejsze niż np zrobienie mielonych. W zasadzie, kiełbase robi się bardzo podobnie.
    Oprócz składników, potrzebna jest oczywiście maszynka do mielenia mięsa. W moim rodzinnym domu do tej pory wykorzystuje się ręczną maszynkę. Ja jednak, idąć z duchem czasu, polecam wersję elektryczną.
    W zamieszczonym filmie prezentuję proces powstawania kiełbasy od przygotowania mięsa, przez napychanie do flaczków, po wędzenie i finalny, gotowy produkt. Mniam. Zachęcam do obejrzenia.
  • Przygotowanie mięsa 2. Produkcję kiełbasy zaczynamy od przygotowania mięsa. Wybieramy ok 30% tłustego i 70% chudego mięsa wieprzowego. Może to być szynka, karkówka, łopatka, podgardle, a nawet kawałki boczku.
    Mięso mielimy na średnio w maszynce.
  • Przyprawianie mięsa 3. Mięso należy doprawić solą, czosnkiem, majerankiem i owocami jałowca. Żadnych konserwantów nie potrzebujemy.
    Na koniec dodajemy ostatnią przyprawę - 200g mięsa wołowego. Jest to ważne, gdyż mięso wołowe wprowadza nowa nutę smakową i delikatnie poprawia smak kiełbasy
  • Napychanie miesa do flaczków 4. Gotowe, przyprawione mięso należy napchać do flaczków. Można to zrobić używając specjalnej stożkowatej końcówki do maszynki.
    Polecam używac naturalne jelita. Ważne jednak, by je wcześniej dobrze umyć, gdyż są sprzedawane w solance.
  • Wędliny w wędzarni 5. Gotowe pęta kiełbasy umieszczamy w wędzarni, najlepiej na drążkach olszynowych.
    Ważne, by kiełbasa nie była uwieszona zbyt gęsto i się nie stykała ze sobą, tak, by dym mógł swobodnie przepływać między pętami.
  • Wędzenie Kiełbasy 6. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza, nie większej, przez 10-12h.
    Najlepiej korzystać z drewna olchowego, bądź orzecha.
    Do wędzenie można z powodzeniem wykorzystać mniejsze, przenośne wędzarki sklepowe.
    Po takim wędzeniu kiełbasa jest gotowa.

Porady

Gotowa kiełbasa jest bardzo aromatyczna. Warto mieć to na uwadze, jeśli chce się ja włożyć do lodówki, gdyż, jeśli się jej odpowiednio nie przykryje, to wszystkie inne mrożone rzeczy również staną się aromatyczne ;-) Kiełbasę Swojską najlepiej jeść z chlebem i chrzanem, aczkolwiek równie dobrze smakuje także z ogórkami kiszonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować