Polska Swojska Kiełbasa

  • wyświetlono: 13594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

W dzisiejszych czasach tradycja przegrywa z nowoczesnością. To proces chyba nie do powstrzymania, ale można go spowolnić w bardzo smaczny sposób. Prezentuję przepis na Wędzoną Kiełbase Swojską, którą robi się w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Przepis ten stosował mój ojciec, dziadek (to pamiętam sam), a nawet, podobno, pradziadek.

DSC_0313
  • 6 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

Mięso wieprzowe (może być szynka, łopatka, podgardle, karkówka i trochę słoniny) - 2kg
Mięso wołowe - 200g
Owoce jałowca - 20 ziarenek
Sól
Majeranek - 50 gram
Czosnek - 1 główka
Naturalne jelita (do nabycia w sklepie wedliniarskim, lub przez internet)

Sposób przygotowania przepisu:

Polska Swojska Kiełbasa

  • Jak zrobić Polską, Tradycyjną Kiełbasę1. Wbrew pozorom zrobienie kiełbasy nie jest trudne, a na pewno nie trudniejsze niż np zrobienie mielonych. W zasadzie, kiełbase robi się bardzo podobnie.
    Oprócz składników, potrzebna jest oczywiście maszynka do mielenia mięsa. W moim rodzinnym domu do tej pory wykorzystuje się ręczną maszynkę. Ja jednak, idąć z duchem czasu, polecam wersję elektryczną.
    W zamieszczonym filmie prezentuję proces powstawania kiełbasy od przygotowania mięsa, przez napychanie do flaczków, po wędzenie i finalny, gotowy produkt. Mniam. Zachęcam do obejrzenia.
  • Przygotowanie mięsa2. Produkcję kiełbasy zaczynamy od przygotowania mięsa. Wybieramy ok 30% tłustego i 70% chudego mięsa wieprzowego. Może to być szynka, karkówka, łopatka, podgardle, a nawet kawałki boczku.
    Mięso mielimy na średnio w maszynce.
  • Przyprawianie mięsa3. Mięso należy doprawić solą, czosnkiem, majerankiem i owocami jałowca. Żadnych konserwantów nie potrzebujemy.
    Na koniec dodajemy ostatnią przyprawę - 200g mięsa wołowego. Jest to ważne, gdyż mięso wołowe wprowadza nowa nutę smakową i delikatnie poprawia smak kiełbasy
  • Napychanie miesa do flaczków4. Gotowe, przyprawione mięso należy napchać do flaczków. Można to zrobić używając specjalnej stożkowatej końcówki do maszynki.
    Polecam używac naturalne jelita. Ważne jednak, by je wcześniej dobrze umyć, gdyż są sprzedawane w solance.
  • Wędliny w wędzarni5. Gotowe pęta kiełbasy umieszczamy w wędzarni, najlepiej na drążkach olszynowych.
    Ważne, by kiełbasa nie była uwieszona zbyt gęsto i się nie stykała ze sobą, tak, by dym mógł swobodnie przepływać między pętami.
  • Wędzenie Kiełbasy6. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza, nie większej, przez 10-12h.
    Najlepiej korzystać z drewna olchowego, bądź orzecha.
    Do wędzenie można z powodzeniem wykorzystać mniejsze, przenośne wędzarki sklepowe.
    Po takim wędzeniu kiełbasa jest gotowa.

Porady

Gotowa kiełbasa jest bardzo aromatyczna. Warto mieć to na uwadze, jeśli chce się ja włożyć do lodówki, gdyż, jeśli się jej odpowiednio nie przykryje, to wszystkie inne mrożone rzeczy również staną się aromatyczne ;-)
Kiełbasę Swojską najlepiej jeść z chlebem i chrzanem, aczkolwiek równie dobrze smakuje także z ogórkami kiszonymi

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynkakarkówkamięso wieprzoweczosnekkiełbasamięso wołowemajeraneksmaczneGrilldomoweświątecznewędzeniewędzonkaswojska kiełbasawędzenie kiełbasy

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa wędlina

Dodane przez: Kameleon

Domowa wędlina - pyszna kiełbasa

To po prostu substytut kupnych...

Kiełbasa drobiowa parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowa parzona

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Biała kiełbasa do żurku.

Dodane przez: weronika63

Biała kiełbasa do żurku

Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona...

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana,...

image-0jao8r5

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa chuda podpiekana

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa...

Kiełbasa szynkowa.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa, wędzona, parzona,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE