REKLAMA

Domowa kiełbasa swojska

wyświetlono: 266 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ostatnio wpadłam w szał i robię tylko swoje wyroby mięsne, zakupiłam maszynkę masarską jelita i działam w kuchni. Kiełbasa wyszła najlepsza jaką kiedykolwiek jedliśmy nie za sucha ale też nie za tłusta, taka idealna nada się na kanapkę, na gorąco, na grilla. Bardzo przepyszna, zwarta co widać na zdjęciach, polecam serdecznie.

opublikowany: 22.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • jelita naturalne 30-32mm około 8 m
    2,5 kg karkówki
    800 g boczku surowego
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżeczki pieprzu mielonego
    2 główki czosnku
    łyżeczka majeranku
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego (roztarty)
    4 ziarna ziela angielskiego (roztarty)
    2 ziarna jałowca (roztartego)

    Do wędzenia drewno - u mnie owocowe z czereśni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Domowa kiełbasa swojska?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jelita wyciągnąć z opakowania i namoczyć w letniej wodzie około 30 minut. Mięso zmielić w maszynce, do mięsa dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całą mięsną masę dobrze wyrobić rękoma około 15 minut aż zrobi się kleista dzięki czemu zagwarantuje nam właściwą i nierozpadającą się strukturę kiełbasy.
  • 2. Gdy jelita są wymoczone na maszynkę założyć lej nabijający kiełbasę nałożyć jelito i związać, masę mięsną przełożyć do maszynki i można zaczynać nabijanie kiełbas, gdy jelito się kończy ponownie zawiązujemy. Tak postępujemy z resztą jelit. Po nabiciu wszystkich jelit przekładamy kiełbasę na drewniany (nie może być malowany) kij i odstawiamy na godzinę aż kiełbasa odpocznie i się ułoży.
  • 3. Rozpalamy ognień w wędzarni i wędzimy 5 godzin w 70-80 stopniach utrzymując cały czas temperaturę, nie może być w bezpośrednim ogniu, ponieważ popęka i spadnie, tylko w dymie. Po wędzeniu kiełbasę przenosimy wraz z kijem w chłodne miejsce na 12 godzin do wysuszenia.

Porady

Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać kilka tygodni w lodówce, u mnie zniknęła bardzo szybko. Świetnie nada się do koszyczka Wielkanocnego. Do wędzenia użyłam drzewa owocowego nadała kiełbasie przepiękny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE