REKLAMA
Ostatnio wpadłam w szał i robię tylko swoje wyroby mięsne, zakupiłam maszynkę masarską jelita i działam w kuchni. Kiełbasa wyszła najlepsza jaką kiedykolwiek jedliśmy nie za sucha ale też nie za tłusta, taka idealna nada się na kanapkę, na gorąco, na grilla. Bardzo przepyszna, zwarta co widać na zdjęciach, polecam serdecznie.
(średnia 0 z 0 głosów)
Porady
Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać kilka tygodni w lodówce, u mnie zniknęła bardzo szybko. Świetnie nada się do koszyczka Wielkanocnego. Do wędzenia użyłam drzewa owocowego nadała kiełbasie przepiękny kolor.
Bardzo smaczna domowa kiełbasa z różnych rodzajów mięsa i sprawdzonych przypraw, do kiełbasy nie dodawałam żadnego boczku dzięki temu wyszła krucha i mięsna. Kiełbasa była wędzona w drzewie owocowym czereśnia, dzięki niemu nabrała tak pięknego kolorku. Od lat robimy swoje wyroby, jest to nasza rodzinna tradycja. Kiełbasa idealna jest na świeżo jak również gotowana na gorąco.
Od kilku dni robię swoje wędliny zakupiłam szynkowar i działam w kuchni taka swoja domowa szyneczka wychodzi przepyszna, nigdzie takiej nie kupisz, więc polecam zaopatrzyć się w szynkowar i działać tak jak ja to nie jest takie trudne na jakie wygląda. Rodzinka tylko takich wędlin się domaga to działam i kombinuję.
Uwielbiam żeberka wędzone a gdy jeszcze uwędzi się własnoręcznie to już prawdziwa rozkosz, są pachnące mięciutkie mięsko super odchodzi od kości, pachnące drzewem. Przepyszne, gdy tylko sami wędzimy kiełbaskę lub inne wyroby zawsze nabijam na haczyki żeberka i wędzę.
No i nadszedł czas na zrobienie kiełbasy na święta. Po kilku próbach i błędach znaleźliśmy z mężem idealną dla nas recepturę. parę rzeczy nas to nauczyło kiełbasa od dodania papryki może zrobić się kwaśna, a świeży czosnek nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (może zostawić ziemisty posmak.)Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.
Komentarze