REKLAMA

Swojska biała kiełbasa

wyświetlono: 1609 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara.
My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.

opublikowany: 06.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii
    2 kg wołowiny gulaszowej
    2 kg podgardla wieprzowego
    2 główki czosnku
    12 g cukru
    12 g pieprzu
    12-15 g suszonego majeranku
    120 g soli
    600 ml bardzo zimnej wody
    naturalne jelita wieprzowe
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Jak zrobić Swojska biała kiełbasa?
Sposób przygotowania:

  • Swojska biała kiełbasa 1. Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin
    Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy mięsa do lodówki przed nadziewaniem, ponieważ wypuszcza ona wodę.
  • Swojska biała kiełbasa 2. Do maszynki montujemy końcówkę do nabijania kiełbasy, smarujemy ją olejem, aby jelito łatwiej schodziło, na końcówkę zakładamy jelito, końcówkę zawiązujemy. Włączmy maszynkę i wrzucamy do niej mięso, kiedy mięso pojawi się w jelicie delikatnie zsuwamy jelito z końcówki, uważając jednocześnie aby nie nabić za dużo powietrza. Kiedy całe jelito jest napełnione formujemy kiełbaski o długości ok. 12-15 cm przekręcając jelito z farszem wokół własnej osi. Na końcu zawiązujemy jelito.
    Kiedy cały farsz jest już wykorzystany możemy kiełbasę zaparzyć lub zamrozić na surowo. Parzymy w 70 st C przez 20-30 minut-nie gotujemy!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kruszka1988 kruszka1988

swojska biała kiełbasa

Przepis powstał przy napływie chwili i chęci na zjedzenie czegoś innego niż w sklepie :)

kategoria: Przetwory opublikowany: 11.02.2016 | wyświetlono: 1980 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

biała kiełbasa

Idealna do Wielkanocnego Żurku, do zapiekania w cebuli z piwem, oraz na gorąco z chrzanem i ćwikłą.

kategoria: Wędliny opublikowany: 12.03.2019 | wyświetlono: 1438 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE