REKLAMA
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara.
My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.
(średnia 4.48 z 165 głosów)
Przepis powstał przy napływie chwili i chęci na zjedzenie czegoś innego niż w sklepie :)
No i nadszedł czas na zrobienie kiełbasy na święta. Po kilku próbach i błędach znaleźliśmy z mężem idealną dla nas recepturę. parę rzeczy nas to nauczyło kiełbasa od dodania papryki może zrobić się kwaśna, a świeży czosnek nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (może zostawić ziemisty posmak.)Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.
Przepis robienia kiełbasy oraz innych wyrobów w mojej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Dziadka brat nauczył mojego tatę, a mój niestety już świętej pamięci tata (miał tylko 50 lat gdy zmarł) nauczył mnie.Produkty wykonuje tylko na naturalnych składnikach, bez chemii, konserwantów.
Idealna do Wielkanocnego Żurku, do zapiekania w cebuli z piwem, oraz na gorąco z chrzanem i ćwikłą.
Komentarze