Swojska biała kiełbasa

  • wyświetlono: 672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.

20200303_195300
  • 40 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

2 kg mięsa wieprzowego II kategorii
2 kg wołowiny gulaszowej
2 kg podgardla wieprzowego
2 główki czosnku
12 g cukru
12 g pieprzu
12-15 g suszonego majeranku
120 g soli
600 ml bardzo zimnej wody
naturalne jelita wieprzowe

Sposób przygotowania przepisu:

Swojska biała kiełbasa

  • Swojska biała kiełbasa1. Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin
    Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy mięsa do lodówki przed nadziewaniem, ponieważ wypuszcza ona wodę.
  • Swojska biała kiełbasa2. Do maszynki montujemy końcówkę do nabijania kiełbasy, smarujemy ją olejem, aby jelito łatwiej schodziło, na końcówkę zakładamy jelito, końcówkę zawiązujemy. Włączmy maszynkę i wrzucamy do niej mięso, kiedy mięso pojawi się w jelicie delikatnie zsuwamy jelito z końcówki, uważając jednocześnie aby nie nabić za dużo powietrza. Kiedy całe jelito jest napełnione formujemy kiełbaski o długości ok. 12-15 cm przekręcając jelito z farszem wokół własnej osi. Na końcu zawiązujemy jelito.
    Kiedy cały farsz jest już wykorzystany możemy kiełbasę zaparzyć lub zamrozić na surowo. Parzymy w 70 st C przez 20-30 minut-nie gotujemy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biała kiełbasaWielkanocdomowe wędlinydomowe wyrobyswojska kiełbasa

Komentarze

Podobne przepisy

DOMOWA  KIEŁBASA   KRAKOWSKA

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

Kiełbasa krakowska przygotowana...

Biała kiełbasa z mięsa indyka

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Biała kiełbasa z indyka z koprem włoskim

Pierwszy raz robiłam białą kiełbasę...

kiełbasa kanapkowa

Dodane przez: Nina80

kiełbasa kanapkowa

kiełbasa kanapkowa, wyrób szynkowarowy...

Kiełbasa słoikowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kiełbasa Słoikowa

Ostatnio marny wybór był u mnie...

Dodane przez: dominika1234

Szynka Swojska

Pyszna, delikatna, wędzona dokładnie...

Kiełbasa szynkowa.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa, wędzona, parzona,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE