Swojska biała kiełbasa

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Niestety coraz trudniej kupić taką, która będzie naprawdę smaczne. . W kupnej nigdy nie wiadomo, co jest zmielone i do kupnej kiełbasy często dodawana jest saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara.
My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii
    2 kg wołowiny gulaszowej
    2 kg podgardla wieprzowego
    2 główki czosnku
    12 g cukru
    12 g pieprzu
    12-15 g suszonego majeranku
    120 g soli
    600 ml bardzo zimnej wody
    naturalne jelita wieprzowe
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Swojska biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Swojska biała kiełbasa 1. Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin
    Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy mięsa do lodówki przed nadziewaniem, ponieważ wypuszcza ona wodę.
  • Swojska biała kiełbasa 2. Do maszynki montujemy końcówkę do nabijania kiełbasy, smarujemy ją olejem, aby jelito łatwiej schodziło, na końcówkę zakładamy jelito, końcówkę zawiązujemy. Włączmy maszynkę i wrzucamy do niej mięso, kiedy mięso pojawi się w jelicie delikatnie zsuwamy jelito z końcówki, uważając jednocześnie aby nie nabić za dużo powietrza. Kiedy całe jelito jest napełnione formujemy kiełbaski o długości ok. 12-15 cm przekręcając jelito z farszem wokół własnej osi. Na końcu zawiązujemy jelito.
    Kiedy cały farsz jest już wykorzystany możemy kiełbasę zaparzyć lub zamrozić na surowo. Parzymy w 70 st C przez 20-30 minut-nie gotujemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować