Kiełbasa Swojska

4.38 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

No i nadszedł czas na zrobienie kiełbasy na święta. Po kilku próbach i błędach znaleźliśmy z mężem idealną dla nas recepturę. parę rzeczy nas to nauczyło kiełbasa od dodania papryki może zrobić się kwaśna, a świeży czosnek nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (może zostawić ziemisty posmak.)Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 4 kg łopatki wieprzowej
    1kg wołowiny
    1,5 kg podgardla
    sól
    pieprz młotkowany
    cukier
    majeranek
    czosnek granulowany
    0,7-1 l zimnej wody
    jelita
Wystaw ocenę:

4.38 (177 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa swojska 1. Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach, dodać przyprawy i mieszać odlewając stopniowo wody, aż zrobi się kleista. Ważne jest porządne mieszanie. Ja dodaję sól zwykłą, a nie peklową, ponieważ lubię kiedy kiełbasa jest szara. Przyprawy dodajemy stopniowo i po trochę, po każdej partii dobrze mieszając i próbując, aby dopasować smak do siebie, my lubimy mocno czosnkową i majerankową.
  • Kiełbasa swojska 2. Z maszynki wyjąć nóż i sitko i za pomocą nakładki nabijać kiełbasę w jelita. Uważać aby nie nabić za mocno, ponieważ jelita będą pękać.
  • Kiełbasa swojska 3. Kiełbasę zostawić na dobę w lodówce, następnie powiesić na całą noc aby obeschła. Przed wędzeniem powiesić w otwartej wędzarni i suszyć ją przez godzinę, a następnie wędzić 5-6 godzin w temperaturze 50-60 st C.
  • Kiełbasa swojska 4. Tak przygotowaną kiełbasę parzyć w 60 stopniach i zostawić ją w wodzie do wystygnięcia. Tak przygotowana kiełbasa jest gotowa do jedzenia Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować