Kiełbasa Swojska

  • wyświetlono: 10802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

No i nadszedł czas na zrobienie kiełbasy na święta. Po kilku próbach i błędach znaleźliśmy z mężem idealną dla nas recepturę. parę rzeczy nas to nauczyło kiełbasa od dodania papryki może zrobić się kwaśna, a świeży czosnek nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (może zostawić ziemisty posmak.)Kiełbasa wychodzi mocno czosnkowa, majerankowa i pieprzna, idealnie pachnie wędzeniem i nie ma takiej kiełbasy w żadnym sklepie, która tak smakuje i pachnie.

img1570017599707
  • 40 porcje
  • 480min
  • Trudny

Składniki

4 kg łopatki wieprzowej
1kg wołowiny
1,5 kg podgardla
sól
pieprz młotkowany
cukier
majeranek
czosnek granulowany
0,7-1 l zimnej wody
jelita

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa Swojska

  • Kiełbasa swojska1. Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach, dodać przyprawy i mieszać odlewając stopniowo wody, aż zrobi się kleista. Ważne jest porządne mieszanie. Ja dodaję sól zwykłą, a nie peklową, ponieważ lubię kiedy kiełbasa jest szara. Przyprawy dodajemy stopniowo i po trochę, po każdej partii dobrze mieszając i próbując, aby dopasować smak do siebie, my lubimy mocno czosnkową i majerankową.
  • Kiełbasa swojska2. Z maszynki wyjąć nóż i sitko i za pomocą nakładki nabijać kiełbasę w jelita. Uważać aby nie nabić za mocno, ponieważ jelita będą pękać.
  • Kiełbasa swojska3. Kiełbasę zostawić na dobę w lodówce, następnie powiesić na całą noc aby obeschła. Przed wędzeniem powiesić w otwartej wędzarni i suszyć ją przez godzinę, a następnie wędzić 5-6 godzin w temperaturze 50-60 st C.
  • Kiełbasa swojska4. Tak przygotowaną kiełbasę parzyć w 60 stopniach i zostawić ją w wodzie do wystygnięcia. Tak przygotowana kiełbasa jest gotowa do jedzenia Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasa wiejskawędzeniewędzona kiełbasakiełbasa swojskaswoje wyroby

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana,...

Domowa wędlina

Dodane przez: Kameleon

Domowa wędlina - pyszna kiełbasa

To po prostu substytut kupnych...

Kiełbasa drobiowa parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowa parzona

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

image-0jao8r5

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa chuda podpiekana

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa...

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Dodane przez: igraszki losu

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa to nieodłączny element...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.