Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.
61 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Surowiec:
mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 40 dag
mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
jelito wieprzowe 28/30 1,5 metra
Kiełbasa swojska, cienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrabnianie:
Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm.
2.Wykonanie kiełbas i wędzenie:
Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki o wadze 25 dag, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2-3 godziny do osiągnięcia ładnego koloru. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.
3.Parzenie:
Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
Komentarze