Kiełbasa swojska, cienka

4.5 (194 ocen)

  • 61 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.

  • 61 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 40 dag
    mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
    jelito wieprzowe 28/30 1,5 metra

    Przyprawy:

    peklosól - 15 g/kg
    pieprz biały mielony - 8 g/kg
    kolendra 1 g/kg
    sól wędzona 10 g/kg
    czosnek granulowany 6 g/kg

    Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Kiełbasa swojska, cienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa swojska, cienka . 1. Rozdrabnianie:

    Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
    mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm.
  • Kiełbasa swojska, cienka . 2. Wykonanie kiełbas i wędzenie:

    Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki o wadze 25 dag, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2-3 godziny do osiągnięcia ładnego koloru. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.
  • Kiełbasa swojska, cienka . 3. Parzenie:

    Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
  • Kiełbasa swojska, cienka . 4. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować