Kiełbasa swojska, cienka

  • wyświetlono: 268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk. Z podanego przepisu wyszedł 1 kg kiełbasy, 4 krążki, każdy po 25 dag.

logo
  • 4 porcje
  • 3660min
  • Średni

Składniki

Surowiec:

mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 40 dag
mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
jelito wieprzowe 28/30 1,5 metra

Przyprawy:

peklosól - 15 g/kg
pieprz biały mielony - 8 g/kg
kolendra 1 g/kg
sól wędzona 10 g/kg
czosnek granulowany 6 g/kg

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa swojska, cienka

  • Kiełbasa swojska, cienka .1. Rozdrabnianie:

    Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
    mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm.
  • Kiełbasa swojska, cienka .2. Wykonanie kiełbas i wędzenie:

    Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki o wadze 25 dag, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2-3 godziny do osiągnięcia ładnego koloru. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.
  • Kiełbasa swojska, cienka .3. Parzenie:

    Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
  • Kiełbasa swojska, cienka .4. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocprzekąskiwędlinydomowe_wędlinykiełbasa_świątecznaswojska_kiełbasakiełbasa_swojska_cienka

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: dominika1234

Szynka Swojska

Pyszna, delikatna, wędzona dokładnie...

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Dodane przez: bogusia82

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Pyszna domowa kiełbasa z dodatkiem...

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa...

Biała Kiełbasa

Dodane przez: Nina80

biała kiełbasa

Idealna do Wielkanocnego Żurku,...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

Dodane przez: Gosiek-kuchcik

Salceson swojski do słoika

Ten salceson lub jak ktoś woli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE