To danie jest obłędne w smaku. Delikatna polędwiczka wieprzowa w połączeniu z rozpływającym się w środku serem i słodkawą żurawiną. Do tego aromatyczny sos grzybowy, po prostu niebo na talerzu. W sam raz na wykwintny, rodzinny obiad.
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
-1 duża polędwiczka wieprzowa
-100 g suszonej żurawiny
-100 g sera camembert
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Sos:
-150 g suszonych grzybów leśnych
-0,75 l wody
-100 g śmietany 18%
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej+7 łyżek wody
-pieprz
Polędwiczka z camembertem i żurawiną duszona w sosie z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z polędwicy usuwamy białe błonki i kroimy wzdłuż na pół.
2.Rozbijamy delikatnie przez folię. Każdy plaster z obu strony obficie nacieramy solą i pieprzem.
3.Kawałki polędwicy układamy tak, żeby zachodziły na siebie. Przy brzegu wykładamy żurawinę i pokrojony camembert.
4.Zawijamy rolując ciasno w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
5.Jeżeli polędwiczka rozpada się spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rumiano z każdej strony po około 3-4 minuty na rozgrzanym oleju.
6.Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut. Następnie wyławiamy grzyby i kroimy je w kostkę. Wywar razem z grzybami wlewamy do obsmażonej polędwicy. Dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie mięso wyławiamy i kroimy na kawałki. Do sosu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy skrobię rozrobioną z wodą i mieszamy, dopóki sos nie zgęstnieje. Wrzucamy z powrotem mięso i jeszcze chwilę dusimy. Smacznego!
Komentarze