Podgrzybki marynowane w zalewie octowej, z cebulką i przyprawami.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna przystawka, na każdą okację.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych podgrzybków
    3 białe cebule
    ocet spirytusowy 10% - ok. 1/2 litra
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    pieprz ziarnisty,
    ziele angielskiego
    liść laurowy
    cukier, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Podgrzybki marynowane w zalewie octowej, z cebulką i przyprawami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przebrać, oczyścić, umyć i wrzucić do zakwaszonego octem wrzątku (1 objętość octu na 5 objętości wody) , ugotować 10 – 15 minut. Ugotowane odsączyć, ostudzić i przełożyć do wyparzonych słoików.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka i włożyć na wierzch grzybków, do każdego słoika,
    Przygotować marynatę – zagotować 3 szklanki wody z solą, cukrem i przyprawami, pod koniec gotowania dodać 1 szklankę octu.
    Gorącą marynatą zalać grzyby w słoikach, zakręcić i pasteryzować 10 do 15 minut.

Porady

Tak samo można przygotować również inne grzyby z lasu, ale te z blaszkami należy gotować 5 minut dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować