Podgrzybki marynowane w zalewie octowej, z cebulką i przyprawami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby przebrać, oczyścić, umyć i wrzucić do zakwaszonego octem wrzątku (1 objętość octu na 5 objętości wody) , ugotować 10 – 15 minut. Ugotowane odsączyć, ostudzić i przełożyć do wyparzonych słoików.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i włożyć na wierzch grzybków, do każdego słoika,
Przygotować marynatę – zagotować 3 szklanki wody z solą, cukrem i przyprawami, pod koniec gotowania dodać 1 szklankę octu.
Gorącą marynatą zalać grzyby w słoikach, zakręcić i pasteryzować 10 do 15 minut.
Porady
Tak samo można przygotować również inne grzyby z lasu, ale te z blaszkami należy gotować 5 minut dłużej.
Komentarze