Kurki marynowane w zalewie octowej

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurki to moje ulubione grzyby dlatego, co roku zaprawiam je również na zimę,aby cieszyć się ich smakiem np. w Święta lub na domowej imprezie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby kurki

    Marynata octowa:

    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli

    dodatkowo:
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liście laurowe
    świeża cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kurki marynowane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby kurki 1. Kurki obrać, oczyścić, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.
    Wrzucić kurki do garnka z osoloną wodą, krótko obgotować około 5 minut. Wyłożyć na durszlak i hartuję zimną wodą.
  • zalewa 2. Składniki marynaty wlewamy i wsypujemy do garnka i zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru.
  • kurki 3. Ugotowane grzyby kurki układamy w słoiku. Dodajemy na ok 0,5 l słoik 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela, 2 pieprzu, 2 plastry średniej wielkości cebuli oraz po łyżeczce gorczycy.

    Słoiki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcam osuszone słoiki i pasteryzuję około 10 minut od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować