Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzybki oczyścić. Mniejsze zostawić a większe przekroić na pół lub ćwiartki. Opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 45 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić. W garnku zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Cebule obrać i pokroić w piórka. Dodać do zalewy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołożyć ugotowane wcześniej grzyby. Gotować razem 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Do wyparzonych słoików wsypać gorczycę (1 łyżeczkę na każdy słoik) a następnie wkładać grzyby. Do pełna każdego słoika dolać zalewy. Zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze