Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci

4.91 (181 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

lepszych nie jadłam, w moim domu jedyna sprawdzona zalewa do grzybków

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 litrowe wiadro podgrzybków
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    2 cebule
    gorczyca
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.91 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Podgrzybki w zalewie octowej z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki oczyścić. Mniejsze zostawić a większe przekroić na pół lub ćwiartki. Opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 45 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić. W garnku zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Cebule obrać i pokroić w piórka. Dodać do zalewy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dołożyć ugotowane wcześniej grzyby. Gotować razem 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Do wyparzonych słoików wsypać gorczycę (1 łyżeczkę na każdy słoik) a następnie wkładać grzyby. Do pełna każdego słoika dolać zalewy. Zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować