Puszyste placuszki twarogowe

4.49 (168 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Te biszkoptowe placuszki z dodatkiem twarogu są lekkie i puszyste jak chmurka. Można podać je z cukrem pudrem, dżemem, jogurtem i owocami lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Placuszki usmażyłam na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    250 g twarogu półtłustego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puszyste placuszki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrami na gładką i puszystą masę. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę, a następnie twaróg, lekko roztarty palcami. Na koniec dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i wymieszać całość łyżką. Na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować