Sernik z brzoskwiniami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Puszysty sernik z brzoskwiniami to moja dzisiejsza propozycja. Kruchy spód, masa serowa, owoce i beza to połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania szczególnie w święta. Można upiec go również na każdą inną okazję lub po prostu do kawki :-)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 550
    200 g zimnego masła
    2 łyżki cukru pudru - 20 g
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 g
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - 80 g

    Masa serowa:
    1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub ser gotowy z wiaderka
    250 g drobnego cukru
    150 g rozpuszczonego masła
    5 dużych jajek
    szczypta soli
    3 łyżki soku z cytryny
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 7 g
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40 g
    1 puszka brzoskwiń - 850 g

    Beza:
    5 białek
    szczypta soli
    120 g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej - 20 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: białka oddzielić od żółtek. W misce przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło i całość drobno posiekać. Dodać żółtka, cukier puder i zimną śmietanę. Całość posiekać nożem, tak aby składniki połączyły się. Ciasto szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować podsypując mąką, tak aby ciasto pokryło dno i boki blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w zimne miejsce na czas przygotowywania masy serowej. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić na drobne kawałki.
  • 2. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie lub użyć gotowego z wiaderka. Żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę przez 7 minut. Następnie do utartych żółtek dodawać po łyżce sera, za każdym razem dokładnie ucierać. Po dodaniu całego twarogu dodać sok z cytryny, rozpuszczone przestudzone masło i całość krótko wymieszać. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, przesiany przez sitko budyń i całość ponownie wymieszać mikserem. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy serowej i całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec całość przełożyć na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone drobno brzoskwinie.
  • 3. Beza: białka (te ze spodu) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i kontynuować ubijanie przez około 7 minut. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Gotową bezę wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach, wyjęte z zamrażalnika ciasto.
  • sernik z brzoskwiniami 4. Gotowy sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Piec 45 - 60 minut w zależności od piekarnika (u mnie 60 minut). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak sernik na 30 minut, pozwalając mu powoli opaść. Na koniec sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Brzoskwinie w puszce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować