Placki jogurtowe z bananami

4.48 (170 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy przygotowałam je po raz pierwszy to usłyszałam od mojego męża: „ale te placuszki są pyszne”. Warto do ich przygotowania użyć bardzo dojrzałego banana, będą dzięki temu wyjątkowo słodkie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 250g gęstego jogurtu naturalnego,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • ½ łyżki cukru waniliowego,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
    • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
    • Olej lub masło do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • 2 banany
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki Naleśniki

Placki jogurtowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mokre składniki 1. Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
    Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia.
  • Dodajemy suche składniki 2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Smażymy placki 3. Placuszki możemy smażyć bez tłuszczu, na suchej patelni. Możemy je też smażyć na odrobinie oleju lub masła. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placki na rumiano z jednej strony – około 1,5 minuty. W połowie czasu smażenia z pierwszej strony układamy 1-2 plasterki banana. Placki obracamy i dosmażamy z drugiej strony – około 1-2 minuty. Placki smażymy na wolnym ogniu. Po każdym smażeniu należy ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, bo może się do niej przykleić banan.
    Placuszki podajemy polane syropem klonowym lub miodem albo oprószone cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować