Gdy przygotowałam je po raz pierwszy to usłyszałam od mojego męża: „ale te placuszki są pyszne”. Warto do ich przygotowania użyć bardzo dojrzałego banana, będą dzięki temu wyjątkowo słodkie.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
• 250g gęstego jogurtu naturalnego,
• 2 jajka,
• 2 łyżki cukru pudru,
• ½ łyżki cukru waniliowego,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka sody,
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
• 2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
• Olej lub masło do smażenia,
• DODATKOWO:
• 2 banany
Placki jogurtowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia.
2.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Placuszki możemy smażyć bez tłuszczu, na suchej patelni. Możemy je też smażyć na odrobinie oleju lub masła. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placki na rumiano z jednej strony – około 1,5 minuty. W połowie czasu smażenia z pierwszej strony układamy 1-2 plasterki banana. Placki obracamy i dosmażamy z drugiej strony – około 1-2 minuty. Placki smażymy na wolnym ogniu. Po każdym smażeniu należy ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, bo może się do niej przykleić banan.
Placuszki podajemy polane syropem klonowym lub miodem albo oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego
Komentarze