Placek królewski

4.8 (5 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek królewski inaczej nazywany Pleśniak to pyszne tradycyjne ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki i pianą. Idealne na różne okazje i święta pięknie prezentuje się na stole

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    6 żółtek
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 kostki margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao

    Beza
    6 białek
    4 łyżki cukru
    1 kisiel wiśniowy

    Dodatkowo
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 400ml
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj żółtka, margarynę i śmietanę zagnieść ciasto i podziel na 3 części, 1 większą i 2 mniejsze, do 1 mniejszej dodaj kakao zagnieść.
    2 mniejsze kawałki włóż do zamrażarki.
    Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35 nakuj ciasto widelcem i podpiecz około 15 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłóż dżem z czarnej porzeczki i zetrzyj kawałek ciemnego ciasto na tarce o grubych oczkach.
    Białka ubij z cukrem dodaj kisiel i wyłóż na ciemne starte ciasto.
    Na wierzch zetrzyj na tarce kawałek jasnego ciasta.
    Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Do ciasta możesz użyć dowolnego kisilu np.cytrynowego wtedy kolor bezy będzie żółty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować